Producenci

Nierafinowany olej z pestek czarnej porzeczki Fitomed

Dostępność: brak towaru
Cena: 42,00 zł 42.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Fitomed
Kod produktu: 28100000-FTMD
Pin It

Opis

Fitomed olej z nasion czarnej porzeczki

Nierafinowany olej z pestek czarnej porzeczki Fitomed to naturalny, czysty surowiec kosmetyczny pozyskiwany za pomocą mechanicznego tłoczenia na zimno nasion czarnej porzeczki z występującej w Polsce odmiany Ribes Nigrum. Należy do czołówki olejów najbogatszych w Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, zawiera m.in. kwas linolowy – Omega-6 (ponad 40%), alfa-linolenowy – Omega-3 (10–20%), gamma-linolenowy (13–15%), palmitynowy, stearynowy, stearydynowy (2–3%), a także fitosterole i mnóstwo witaminy C, E, D, K oraz PP.

Wysoka zawartość NNKT oraz witamin C, E i P sprawia, że olej ten doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry starzejącej się, szarej, pozbawionej energii, jędrności, a także naczynkowej. Wykasuje działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, łagodzące i antyseptyczne. Intensywnie uelastycznia, odżywia, regeneruje skórę, pomaga utrzymać naturalną barierę lipidową naskórka, chroniąc przed nadmierną utratą nawilżenia. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia mikrokrążenie krwi. Pozostawia skórę miękką, elastyczną, o wyrównanym kolorycie oraz o gęstej, mocnej strukturze.

W codziennej pielęgnacji sprawdzi się szczególnie do skóry suchej, podrażnionej i wrażliwej, łuszczącej się, a także naczynkowej oraz w pielęgnacji słabych, suchych, łamliwych włosów i paznokci.

Sposób użycia: olej może być stosowany zarówno jako składnik w kosmetykach (producent zaleca stężenie ok. 5-20%), jak i samodzielnie (przed nałożeniem na obszerną partię ciała, należy wykonać próbę kontrolną, aby upewnić się, że olej nie wywołuje reakcji alergicznej), np.:  

  • w pielęgnacji twarzy – kilka kropelek oleju wmasuj w oczyszczoną skórę, aż do całkowitego wchłonięcia, może być także mieszany z innymi olejami;
  • w pielęgnacji włosów – jako dodatek wzbogacający maskę lub samodzielnie: wmasuj olej w skórę głowy oraz we włosy, przykryj folią i owiń ręcznikiem. Pozostaw na 10–20 min, następnie umyj głowę;
  • jako gojący i przeciwzapalny kompres stosowany po opalaniu, na drobne skaleczenia, obtarcia, po ukąszeniu owadów, na wypryski, alergiczne wysypki,
  • dodatek do kosmetyków do ciała (w kremach, balsamach nawilżających i łagodzących do cery dojrzałej oraz w produktach dla dzieci) w stężeniu 5–15%;

Przechowuj w lodówce, chroń przed światłem.

Skład INCI: Ribes Nigrum (Blackcurrant) Seeds Oil.

Wyprodukowano w Polsce.

Pojemność: 100ml

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl